Bij Anergo Ergotherapie en handtherapie werken ergotherapeuten die zich op verschillende vlakken hebben gespecialiseerd. Graag laten we u met hen kennismaken. Eerder zag u al hoe Lotte ouderen begeleidt om vallen te voorkomen en hoe Juliette mensen met chronische pijn en vermoeidheid behandelt. Deze keer vertelt onze handtherapeut Hiu Ching Yeung wat meer over zichzelf en over de dingen waar zij in de praktijk veel mee te maken heeft. Zo ziet zij veel mensen met hand-en polsklachten door artrose en maakt zij ook vaak spalken (braces) voor haar cliënten. Hiu werkt in de praktijk in Amsterdam-Noord en komt zo nodig ook aan huis.
Hallo Hiu, kun je eerst een beetje vertellen over jezelf?
In 2015 ben ik afgestudeerd als ergotherapeut op Hogeschool Zuyd in Heerlen. Ik heb enkele jaren in Duitsland gewerkt, voordat ik bij Anergo terecht ben gekomen, waar ik inmiddels alweer een jaar werk! Ik vind het erg leuk om lekker creatief te zijn. Ik bak graag, speel gitaar en ben inmiddels begonnen met breien. Verder houd ik van wandelen in de natuur.
Jij bent handtherapeut, hoe is dat zo gekomen?
Tijdens mijn werk als ergotherapeut ben ik erachter gekomen hoe belangrijk de handen zijn in de dagelijkse situatie; deze betrek je altijd automatisch bij al je handelingen. Handen zijn echter ook heel kwetsbaar omdat ze zo vaak gebruikt worden, waardoor er sneller klachten kunnen ontstaan. Elke handklacht is anders omdat alle handen uniek zijn. Dit maakt het uiteraard ook complexer, maar wel lekker uitdagend. Om cliënten met handklachten zo goed mogelijk te kunnen behandelen, heb ik besloten om mij te specialiseren in de handtherapie. Met de opgedane kennis en vaardigheden probeer ik samen met de cliënt de meest passende behandeling en oplossing te vinden.
Je maakt ook spalken, wanneer kies je ervoor om een spalk te maken?
We zien hier vaak cliënten die flinke pijnklachten ervaren door overbelasting van de hand. Denk hierbij aan een peesontsteking of flinke duimartrose. Dan is een rustspalk vaak nodig om het betreffende deel rust te geven en van de (pijn)klachten af te komen. Het voelt dan vaak vooral prettig dat de pols, vinger of duim ondersteuning krijgt. Bij het inzetten van een spalk wordt hier ook een oefenprogramma aan gekoppeld om de pezen en spieren die wat rust gekregen hebben, op een goede manier te versterken. Zo kan uiteindelijk het gebruik van de spalk weer worden afgebouwd en kan worden voorkomen dat de klachten in de toekomst terugkeren.
Naast rustspalken maken wij ook functionele spalken met als doel dat juist een specifieke onderdeel van de hand in deze spalk getraind kan worden. Wanneer mensen bij een bepaalde activiteit hun pijnklachten verergeren kunnen we er met een spalk voor zorgen dat ze de activiteit toch kunnen blijven doen. De spalk kan de stand verbeteren, bepaalde spieren activeren en gewoontes doorbreken.
Je ziet ook veel mensen met artrose (slijtage) in de polsen en handen, is er een advies of een inzicht dat je vaak meegeeft aan mensen met artrose?
In de praktijk zie ik inderdaad veel mensen die artroseklachten ervaren. Niet alleen in de polsen en handen, maar ook in de duimen. De artroseklachten ontwikkelen zich niet van de een op de andere dag; dit is vaak een langzaam proces. Hierbij gaat de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen achteruit, waardoor dit kan veranderen en op den duur ook kan verdwijnen. De botuiteinden komen dan tegen elkaar, wat voor pijnklachten kan zorgen. Om dit proces zoveel mogelijk tegen te houden, geef ik vaak adviezen mee. Belangrijk is om de belasting op de gewrichten zoveel mogelijk te verdelen en voldoende rust en pauzes in de lasten. Verder is het van belang zoveel mogelijk en grotere gewrichten in te zetten (bijvoorbeeld een bord met de vlakke hand aan de onderkant vasthouden in plaats van alleen met de vingertoppen). Ten slotte; rust en pauzes is belangrijk, maar regelmatig bewegen is ook erg belangrijk om de gewrichten soepel te behouden. In de behandeling richten wij ons er vaak op hoe men dit kan toepassen in de dagelijkse situatie, en nemen wij ook oefeningen door om de gewrichten zo soepel mogelijk te behouden.
Maar, artrose is toch iets waar je niks aan kunt doen?
De kwaliteit van kraakbeen, en het kraakbeen dat al versleten is, kan inderdaad niet meer terugkeren of verbeterd worden. Echter is belangrijk dat de cliënten leren hoe ze met de artroseklachten kunnen omgaan, zodat de stijfheid en pijnklachten zoveel mogelijk verminderd kan worden. Hierdoor proberen wij het proces van het achteruitgang van kraakbeen ook te vertragen. De cliënten leren de handen zo goed en zo adequaat mogelijk in te zetten zodat ze hun dagelijkse handelingen zo goed mogelijk kunnen blijven uitvoeren. Dit doen wij middels verstrekken van (houdings)adviezen, samen geschikte hulpmiddelen en aanpassingen zoeken en samen oefeningen door te nemen om de kwaliteit van de gewrichten en omliggende pezen en spieren zo sterk mogelijk te behouden.
Een afspraak maken met Hiu, of één van onze andere therapeuten kan online, of via 020 737 3103. Naast een afspraak in de praktijk of aan huis is ook een online afspraak met videobellen mogelijk!