Maak kennis met Juliette Guittet, ergotherapeut met specialisatie chronische pijn en chronische vermoeidheid.
Hey Juliette, vertel eens wat over jezelf. Sinds februari 2020 mag ik mij officieel ergotherapeut noemen en ik ben heel blij eindelijk in de praktijk aan de slag te kunnen gaan. Ik ben leergierig, hou van een uitdaging en ben energiek. In mijn vrije tijd doe ik graag aan voetbal en hardlopen. Verder houd ik van gezelligheid en sociale activiteiten ondernemen.
Hoe ben je ergotherapeut geworden? Tijdens een open dag op de Hogeschool van Amsterdam ben ik gevallen voor het vak ergotherapie. Er werden praktijkvoorbeelden nagebootst en wat mij meteen opviel en wat mij ook ligt is de combinatie van theorie en praktijk. Zodoende heb ik een keer meeglopen en heb mij destijds inschreven voor de opleiding ergotherapie.
Wat vind je het leukst aan je vak? Om te beginnen de diversiteit. Als ergotherapeut kan ik met zoveel doelgroepen werken, van kinderen tot ouderen. Hierdoor zijn de hulpvragen divers en heb je te maken met heel verschillende levensfases. Ook kun je werkzaam zijn in verschillende settingen, van ziekenhuis tot bij de mensen thuis. Het allermooiste aan het vak is dat je mensen ondersteunt om weer eigen regie te krijgen over hun dagelijks leven op lichamelijk, mentaal en sociaal gebied. Ergotherapie kijkt niet naar de onmogelijkheden, maar naar de mogelijkheden.
Wat vind je zo interessant aan de doelgroep waarmee je werkt? De doelgroep chronische pijn en vermoeidheid is een uitdagende en complexe groep. Mensen lopen vaak al lange tijd met deze klachten. Wat ik interessant vind is dat de doelgroep niet één praktische hulpvraag heeft. De pijn en/of vermoeidheidklachten aanpakken is het hoofddoel, maar de klachten omvatten veel meer aspecten van het dagelijke leven van de cliënt. Denk naast het lichamelijke deel hierbij ook aan het omgaan met de klachten en de sociale invloed. Het stuk gedragsverandering vind ik ook interessant. Om op een andere manier om te gaan met de klachten en andere inzichten en handvatten te leren die bijdragen aan herstel is een verandering in denken en gedrag noodzakelijk. Het is mooi om dit proces bij de cliënt van dichtbij mee te maken.
Kun je wat meer vertellen over hoe een behandeltraject er uit ziet? Het begint altijd met de intake. Hierin laat ik vooral iemand zijn verhaal doen. Hierin komt naar voren welke hulpvraag en doelen er zijn vanuit de cliënt. Ook stel ik veel vragen zodat ik als ergotherapeut een duidelijk beeld heb van de cliënt zijn dagelijkse activiteiten en omgeving. In het begin van het traject leg ik veel uit over pijn- en vermoeidheisklachten. Wat is pijn eigenlijk? Dit vind ik een essentieel stuk in de behandeling. Wanneer iemand meer informatie heeft over de klachten en nieuwe inzichten krijgt is dit het begin van herstel. Hierna kijken we samen naar de balans in wat iemand doet en wat iemand kan. Waar liggen mogelijkheden om een betere balans te krijgen om zo weer de activiteiten te kunnen uitvoeren zoals iemand graag wil? In het traject wordt ook gekeken hoe activiteiten anders kunnen worden uitgevoerd. Ook kan de omgeving worden betrokken als de cliënt dit wenst. Dit kan prettig zijn omdat het in de dagelijkse activiteiten ook vaak gaat over de mensen om je heen. Het delen van de kennis en inzichten die je opdoet en de veranderingen die je doormaakt kunnen zorgen voor begrip bij je familie, vrienden of op het werk. Er wordt tijdens het traject goed gekeken hoe het ervoor staat met de doelen en aan het einde van het traject wordt er gewerkt aan een plan om terugval te voorkomen. De cliënt maakt dit met ondersteuning van de ergotherapeut om zo alle inzichten, vaardigheden en handvatten die tijdens het traject verkregen zijn te bundelen. Wanneer het traject dan afgerond is kan de cliënt hier nog eens naar kijken wanneer het nodig is.
Wat vind je het belangrijkste inzicht om mee te geven aan je cliënten? Denk in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden. Wat ik daarnaast nog belangrijk vind is dat de cliënt altijd beseft dat een activiteit niet uit één geheel bestaat, maar uit verschillende taken. Vooral bij de doelgroep chronische pijn en vermoeidheid kan dit bijdragen aan herstel.
Als ik me aanmeld voor therapie, wat kan ik dan van jou verwachten? Wat je van mij als ergotherapeut kunt verwachten is dat ik je ondersteun bij het terugkrijgen van de regie over je dagelijkse activiteiten. We gaan echt een samenwerking aan in het oppakken/opbouwen van activiteiten die je belangrijk vindt en het hervinden van de balans tussen belasting en belastbaarheid. Ik kom ook aan huis wat als groot voordeel heeft dat de theorie meteen in de praktijk gebracht kan worden in de vertrouwde omgeving.
Wanneer is voor jou een behandeling geslaagd? Eigenlijk is voor mij de behandeling geslaagd als de behandeling geslaagd is voor de cliënt. Dus wanneer de cliënt weer zijn dagelijkse activiteiten oppakt en weer naar tevredenheid zijn dagelijks leven leidt . Ook kijk ik natuurlijk samen met de cliënt naar de doelen die in het begin zijn gesteld.
Waarom werk je graag bij Anergo? Anergo is een praktijk met vier enthousiaste ergotherapeuten die ieder een specialisatie hebben. Dit maakt dat veel verschillende doelgroepen van chronische vermoeidheid tot handklachten goed terecht kunnen bij de praktijk. Ook bieden we vanuit Anergo naast behandeling in de praktijk ook behandeling aan huis, op het werk of waar iemand zijn sport of hobby uitvoert.
Een afspraak maken met Juliette, of één van onze andere therapeuten kan online, of via 020 737 3103. Naast een afspraak in de praktijk of aan huis is ook een online afspraak met videobellen mogelijk!