Ergotherapie bij herstel na Corona en Post Intensive Care Syndroom

Het Corona virus heeft ook Nederland in zijn greep. Veel mensen hebben of hebben het virus gehad.
Voor mensen die een zware variant van Corona hebben gehad en in het ziekenhuis of zelfs op de intensive care zijn beland, breekt een periode van revalidatie aan. Geschat wordt dat PICS-klachten in Nederland bij ongeveer de helft van de 80.000 IC-patiënten per jaar voorkomt. PICS komt bovenop de gevolgen van de onderliggende ziekte die aanleiding gaf tot IC-opname. 

Wat is PICS? 

PICS staat voor post intensive care syndroom en omvat de nieuwe of verergerde klachten die ontstaan ten gevolge van kritieke ziekte en de intensive care behandeling. PICS bestaat uit lichamelijke, cognitieve (kennis opnemen en verwerken, denken, geheugen, praten) en psychische problemen (angst, depressie, post traumatisch stress syndroom) en een verminderde kwaliteit van leven. Zowel patiënten als naasten kunnen door PICS nog jaren na de intensive care opname last hebben van sociale, maatschappelijke, financiële en arbeids- gerelateerde problemen. Patiënten kunnen een grote zorgbehoefte hebben. 

Ergotherapie en PICS 

Ergotherapie kan een zinvolle ondersteuning bieden voor mensen met het post intensive care syndroom. De ergotherapeut kan helpen bij:
•Vergroten van de mobiliteit: oefenen en adviseren om zelfstandig te lopen, trap te lopen of transfers te maken, eventueel door inzet van hulpmiddelen. 

•Verbeteren van de zelfstandigheid: van in en uit bed komen tot aan het uitvoeren van uw hobby. Dit doen we door middel van training om bijvoorbeeld ergonomisch huishoudelijke taken uit te voeren. Ook kunnen we adviseren over aanpassingen of bijvoorbeeld een handig hulpmiddel om de uitvoer van een activiteit weer mogelijk te maken.  

•Verbeteren van de arm-/handfunctie door oefentherapie, gekoppeld aan uw dagelijkse activiteiten.

photo-1462216589242-9e3e00a47a48.jpeg

•Inzicht krijgen in, en opbouwen van energie. Verbeteren van de balans tussen belasting en belastbaarheid. 

•Geheugen, concentratie, omgaan met prikkels en plannen.

•Pijnklachten en vermoeidheidsklachten en leren hoe hiermee om te gaan. •Het begeleiden van terugkeer naar werk.

•Het adviseren en ondersteunen van de mantelzorgers. 

Wilt u meer informatie over ergotherapie? U kunt ons bereiken op 020 737 3103 of info@anergo.nl. Voor het maken van een afspraak kunt u ook hier klikken.

Ons handboek bij handklachten is er eindelijk!

Ergonomisch thuiswerken 2: benodigdheden