Maak kennis met Hanneke Koomans, ergotherapeut bij Anergo in Amsterdam Noord

Bij Anergo ergotherapie en handtherapie werken we samen in een team van ergotherapeuten met elk hun eigen kennis en ervaring. In deze post maken we kennis met Hanneke Koomans. Zij is sinds de zomer van 2021 werkzaam voor Anergo in Amsterdam Noord en ziet vooral mensen aan huis. Hanneke is ervaren ergotherapeut en heeft daarnaast vele jaren als arbo-adviseur in de zorg en in de commerciële sector gewerkt.

"Als ergotherapeut vind ik het belangrijk om uw 'vraag achter uw vraag' te ontdekken. Samen met u kijk ik naar uw gezondheidsprobleem en het effect daarvan op alle gebieden van uw leven. We kiezen de activiteiten die daarin het belangrijkste voor u zijn. Met oefening, het aanleren van een andere werkwijze, of door hulpmiddelen aan te schaffen, kunt u weer voor uzelf zorgen, werken, sociale contacten onderhouden, of uw hobby's uitvoeren. Ook als uw gezondheid achteruit gaat, is de behandeling erop gericht om het leven voor u zo aangenaam mogelijk te maken. Ik woon en werk ruim 25 jaar in Amsterdam-Noord. In mijn vrije tijd sport ik graag en luister ik naar muziek. Sociale contacten zijn voor mij erg belangrijk.”

De aandachtsgebieden van Hanneke zijn onder andere: mensen met niet-aangeboren hersenletsel en eerstelijns revalidatie. Haar werkdagen zijn woensdag en vrijdag.

Interview met ergotherapeut Hanneke

Wat vind je het mooiste aan het vak ergotherapie?

Dat het zo praktisch is. De mens is een handelend wezen. Door te doen, zet je iets in de wereld wat van betekenis is voor jezelf of voor anderen. Ergotherapie helpt mensen 'doen'.

Weet je nog hoe je destijds tot de keuze voor de opleiding kwam?

Ik wilde een creatief beroep en iets met mensen. Ergotherapie heeft beide kanten. Soms moet je als ergotherapeut creatief zijn in het vinden van een oplossing. Soms door out-of-the-box te denken. Soms door met handige hulpmiddelen of slimme woningaanpassingen iets mogelijk te maken.
Ieder mens vindt iets anders belangrijk in zijn leven, wat hij of zij graag weer wil kunnen doen bij een beperking of een handicap. Ik vind het boeiend om met zoveel verschillende mensen in aanraking te komen, die allemaal verschillende wensen hebben. Om die wensen boven tafel te krijgen vind ik het leukst, vooral ook als ik bij cliënten thuis kom. Thuis wordt vaak heel snel duidelijk wat iemand in zijn leven nodig heeft en hoe ik daar als ergotherapeut bij kan helpen.

Hoe ben je bij Anergo terecht gekomen?

De praktijkhoudster Anna Curvers heeft bij mij in het verleden een cursus werkplekadvies gevolgd, toen ik werkte als arbo-adviseur in mijn eigen praktijk. Toen ik besloot ook weer ergotherapeutisch werk te gaan doen, kwam een vacature van Anergo voorbij. Het was toen makkelijk kiezen, want Anna was mij bijgebleven als een cursist die goed door had wat belangrijk is om een werkplek gezond in te richten.

Wat is je mooiste praktijkvoorbeeld van ergotherapie?

Een mevrouw die langzaam steeds verder verlamd raakte en zelf nog in een elektrische rolstoel reed. Als zij in de rolstoel zat, zakte zij na een half uur langzaam voorover, waardoor ze niet meer goed zat en de rolstoel niet meer kon bedienen. Ik heb toen samen met haar en de leverancier van de rolstoel een systeem bedacht wat haar in de rolstoel overeind hield. Dat is speciaal voor haar op maat ontworpen en gemaakt.

Uit welke dagelijkse activiteiten haal je zelf de meeste energie?

Ik ben dol op bewegen, bij wat voor activiteit dan ook. Dus ik sport bijna dagelijks en doe veel op de fiets. Klinkt misschien gek, maar ook huishoudelijk werk vind ik fijn om te doen, omdat ik erbij tot rust kan komen als ik veel heb moeten nadenken of iets tegenzit.

Wereldkankerdag 4 februari

Waarom krijgt iemand langdurige klachten na een infectie met COVID-19?