Daar ga ik weer: “Artrose is géén slijtage”. Dat zeg ik niet zomaar, dat zegt ook prof. dr. Peter van der Kraan in een razend interessant artikel in het Tijdschrift voor Reumatologie (2025) waarin hij ook de belangrijke campagne van ReumaNederland ‘Artrose is geen slijtage’ aanhaalt. Hij legt uit hoe artrose niet alleen het gevolg is van mechanische slijtage en verklaart het concept antagonistische pleiotropie: processen die op jonge leeftijd gezond en helpend zijn, maar op latere leeftijd juist tegen gaan werken. Wat is artrose dan wel? Naast een vaak pijnlijke, vervelende, op z’n minst irritante en op z’n ergst totaal ontwrichtende aandoening? Bij artrose is veroudering de belangrijkste risicofactor en zou het proces waardoor we gezond bot aanmaken als kind op ouder leeftijd tot problematisch gewrichtskraakbeen kunnen leiden.
Ik leerde in het artikel dat niet alleen bij olifanten en honden, maar zelfs bij zebravissen artrose wordt gezien. en er werd (diep) ingegaan op de achterliggende processen. Het belangrijkste om te lezen voor mij als ergotherapeut is dat misverstanden er voor kunnen zorgen dat mensen bewegingsangst ontwikkelen, terwijl belasting juist belangrijk is voor kraakbeen. Het is dus des te belangrijker om misvattingen de wereld uit te helpen en om te kijken wat wél werkt in het dagelijks leven.zodat iemand bij artrose zo goed mogelijk in beweging kan blijven.
Bedankt prof dr Peter van der Kraan voor het interessante en ook bijzonder leuke artikel , vooral voor een stuk in een wetenschappelijk vakblad dat door de gespecialiseerde onderwerpen soms toch best taaie kost is. Mooi om als achtergrond te hebben wanneer ik me met het onderwerp bezig houdt met cliënten en collega’s in de ergotherapiepraktijk.
Voor collega ergotherapeuten: meer weten over handartrose en ergotherapie? Mijn e-learning Handartrose bij ErgoLearning voor ergotherapeuten staat online , en is inmiddels ook in het Duits beschikbaar.