Ergotherapie bij oncologische klachten is vaak niet het eerste waar mensen aan denken. Gelukkig vinden steeds meer mensen met vermoeidheidsklachten tijdens en na de kankerbehandeling hun weg naar de ergotherapeut. We gaan samen op zoek naar een nieuwe balans in de dagelijkse activiteiten. Thema's als acceptatie en grenzen herkennen en aangeven komen daarbij ook aan bod.
Tip 1: Bedenk wat voor jou op dit moment belangrijk is, wat is écht waardevol in je dagelijks leven? Mensen willen vaak terug naar hun leven van voor de diagnose en dat kan -naast verdriet- veel frustratie opleveren. Wanneer ze het beeld van hoe ze waren wat meer loslaten en op zoek gaan naar een nieuw ‘zelf', geeft dit ruimte. Hierdoor kan er ook weer meer herstel plaatsvinden.
Tip 2: Wees eerlijk naar jezelf. Denk niet in “Dit moet ik toch kunnen?!” maar neem een stap terug en probeer objectief te beoordelen wat je op dit moment echt kunt. Dit helpt om een realistische planning te maken en met succeservaringen stapjes te kunnen blijven maken.
Tip 3: Wees duidelijk naar de ander. Je eigen omgang met ziekte verandert met de tijd, maar ook de omgeving heeft om te gaan met een continu veranderende situatie. Duidelijke communicatie in wat je wel en niet kunt én wil zal helpen om geen kostbare energie te verliezen.
Een uitkomst van de ergotherapie is vaak dat je zelf meer tevredenheid ervaart met wat je allemaal kunt, maar ook dat naasten of eventueel werkgevers of collega’s beter weten wat ze van je kunnen verwachten.
In de samenwerking Cancer Care Center (CCC) is de ergotherapeut onderdeel van een multidisciplinair behandelaanbod waarin kankerpatiënten worden ondersteund om weer vitaal te worden. Het CCC biedt samenhangende zorg bestaande uit fysieke en psychosociale ondersteuning, voedingsadviezen en hulp bij welzijn en ontspanning. De nadruk ligt op wat mogelijk is.