Maak kennis met Aschwin Stam, ergotherapeut bij Anergo in Amsterdam Noord

Bij Anergo ergotherapie en handtherapie werken we samen in een team van ergotherapeuten met elk hun eigen kennis en ervaring. In deze post maken we kennis met Aschwin Stam. Hij is sinds begin 2022 werkzaam voor Anergo in Amsterdam Noord en ziet vooral mensen met chronische klachten in de praktijk. Aschwin is een ervaren ergotherapeut met behoorlijk wat vlieguren in de eerstelijns ergotherapie.

"Mijn visie als ergotherapeut is dat het mogelijk is om ondanks een (chronische) aandoening een betekenisvol leven te leiden. Hiervoor vind ik het belangrijk een goede basis van vertrouwen te leggen en uit te zoeken welke benadering het beste bij iemand past. Ik sta mijn client bij om in zijn of haar unieke situatie die handvaten te ontdekken die hij of zij nodig heeft om door te gaan. Ik ondersteun daarbij om de hobbels in de weg te overwinnen zodat iemand zo veel mogelijk zelfstandig kan zijn. En doe dat natuurlijk het liefst met een beetje humor.  Ik woon sinds kort ook in Amsterdam-Noord. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om nieuwe eettentjes te ontdekken, van de natuur te genieten en mijn conditie op peil te houden door te wandelen en de mooie vergezichten over het IJ te ontdekken, maar ook door de nodige rondjes in de gym te maken.”

De aandachtsgebieden van Aschwin zijn onder andere: mensen met chronische pijnklachten en chronische vermoeidheidsklachten en mensen met langdurige COVID19-klachten (post-covidsyndroom). Zijn werkdagen bij Anergo in Amsterdam Noord zijn woensdag en vrijdag.

Interview met ergotherapeut Aschwin

Wat vind je het leukst aan het vak ergotherapie?
Het contact met de mensen die ik tegenkom: iedereen is uniek en ook al heb je die ene chronische aandoening en lijd je hierdoor, het is mogelijk om ermee te leven. Dat is wat ik keer op keer leer van mijn cliënten, dat hoe het leven soms op zijn kop staat er altijd een nieuwe weg is om verder te leven. Als ergotherapeut wil ik hier graag aan bijdragen en samen met de cliënt die overwinningen behalen om weer meer zelfstandig te zijn. Oh, en de humor die sommigen hebben, ook dat is belangrijk!

Weet je nog hoe je destijds tot de keuze voor de opleiding kwam?

Na mijn werk in de creatieve mediasector was ik op zoek naar een meer mensgericht beroep. Ik hield me altijd al bezig met welzijn en gezondheid. Na een beroepskeuzetraject rond mijn dertigste wist ik uiteindelijk dat ik met het vak ergotherapie mijn kennis en eigen vaardigheden optimaal kon combineren: de hulpvraag van de client doet vaak een beroep op mijn creativiteit om te onderzoeken welke oplossing het meest passend is. De basis hiervoor is het bouwen aan een goede vertrouwensrelatie, oftewel welke wijze van communicatie past het beste bij de cliënt en zijn omgeving.  

Hoe ben je bij Anergo terecht gekomen?

Ik heb na 15 jaar werk bij dezelfde werkgever de stoute schoenen aangetrokken en heb gereageerd op een vacature bij Anergo. Ik vind het van belang om mezelf te kunnen blijven ontwikkelen en de uitdaging op te zoeken. Bij Anergo is er de mogelijkheid om als ergotherapeut verder te groeien. 

Wat is je mooiste praktijkvoorbeeld van ergotherapie?

Dat een deel van de clienten zelfs jarenlang met je lief en leed delen is eigenlijk al bijzonder. Het mooiste voorbeeld is de relatie met een client die ondanks alle tegenslag en ondanks dat ze niet meer lang te leven had op zoek was naar middelen en kennis om toch nog zo zelfstandig mogelijk te blijven. Ik wist haar over te halen tot het gebruik van een scootmobiel, ook al was ze hier in eerste instantie angstig voor. De angst maakte als snel plaats voor blijdschap bij het eerste proefritje. Ook kon ik inzichtelijk voor haar maken hoe ze het beste haar energie kon verdelen. Hierdoor kon ze beter haar grenzen bewaken en met gegronde reden vaker ‘nee’ zeggen zodat ze niet teveel belast werd door anderen.

Het zenuwstelsel en herstellen na corona

Wereldastmadag 3 mei